Haber

Malatya haşerelerle yoğun mücadele ediyor

MALATYA (İGFA) – Zararlı mücadelesinde fiziki ve kültürel çalışmalar yaptığını iddia edenler Çevre Koruma ve Denetim Dairesi Başkanı Şaban Aşıcıvatandaşları kültürel anlamda bilgilendirdiklerini, fiziksel anlamda ise su birikintilerini, gübreleri, atıkları ve çöp yığınlarını temizledikten sonra ilaçladıklarını belirtti.

Öte yandan konteyner kentlerde ve çadır kentlerde de gerekli çalışmaların yapıldığını vurgulayan Vacici, vatandaşlardan gelen talep ve şikayetleri değerlendirerek gerekli işlemleri yaptıklarını söyledi.

AŞICI, “İLAÇ ÇALIŞMALARINI YOĞUN BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORUZ”

718 mahallede haşere çalışmalarını sürdürdüklerini belirten, askıya alma “Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Daire Başkanlığı olarak ilaç ve zararlılarla kesintisiz mücadele için 13 ilçemizde ve merkezde 93 işçi ve 32 araçla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 12 ay boyunca larval çaba gösterdik. Ayrıca kışlık ve yazlık iş olarak ikiye ayırdığımız çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yağışların bitmesiyle birlikte yaz sezonu gayretlerimiz başladı. Şu anda tarlada ilaçlama çalışmalarını ağır bir şekilde yürütüyoruz.

İlaçlamada en değerli şey fiziksel ve kültürel emektir. Fiziki çalışmalarda gördüğümüz su birikintilerini, gübreleri, atıkları ve çöp yığınlarını temizliyoruz. Çünkü en başta bu işi yapmazsak istediğimiz kadar ilaçlayalım oradaki sorun çözülmez. Fiziksel çaba onun için çok değerlidir. Örneğin su birikintileri sivrisineklerin ürediği yerlerdir. Sivrisinekler larvalarını su birikintilerine bırakırlar. Bir sivrisinek bir seferde 200 ila 400 larva bırakabilir. Gübrelerin, çöplerin, atıkların ve yiyeceklerin bulunduğu alanlar aynı zamanda karasineklerin üreme alanlarıdır. Bu nedenle üreme alanlarına müdahale etmediğimiz sürece ne kadar kimyasal çaba gösterirsek gösterelim sonuç alamıyoruz. Son başvurduğumuz çaba kimyasal çabadır. Bunu gerektiğinde yaparız. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın bize verdiği talimat doğrultusunda gelen şikayetleri anında değerlendiriyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı da rutin olarak yürütüyoruz.

Depremden sonra haşere ile uğraşlarımızda farklılıklar oldu. Özellikle deprem sonrası yıkılan evlerin kanalizasyon ve içme suyu açığa çıktı. Bazı yerlerde 8-10 katlı binalarda oturan vatandaşlarımız asansörleri kapalı olduğu için yemek atıklarını bahçelerine atıyorlar. Bundan dolayı gıda atıkları alanında müthiş bir kirlilik yaşanıyor. Bu yüzden önce onları temizliyoruz. Çünkü böyle yerlerde karasinek larvaları oluşur. Burada hem belediye olarak hem de vatandaşlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Her iki taraf da sorumluluklarını yerine getirdiğinde haşere çabasının önüne geçeceğiz.

Belediye olarak çöp toplama, temizlik, çim biçme, organik atıkları örtme ve larva uğraşı yapıyoruz. Vatandaştan istediğimiz herkes kendi binasının içini temizlerse daha az böcek üremesi olur. Özellikle süs havuzlarının birikintilerinde sivrisinekler harika bir şekilde ürerler. Süs göletlerinin iki haftada bir kurutulması veya göletlerin boşaltılması, kırsal kesimde kullanılan sulama havuzlarının on beş günde bir boşaltılması, gübrelerin tarlalara serpilmesi veya üzerinin örtülmesi gibi fiziki çalışmalar haşere mücadelesinde oldukça etkilidir ve elimizi güçlendirir.

Ayrıca zararlılar hariç tarımsal çalışmalarımız devam ediyor. Yeşilyurt, Battalgazi ve diğer ilçelerdeki park ve yeşil alanlar ile ana cadde ve sokaklardaki ağaçlara da periyodik olarak ilaçlama yapıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu